فروپاشی طبقه متوسط و پیامدهای آن

حجت‌الله میرزایی می‌گوید، فروپاشی صنایع بزرگ، موجب افول صنایع کوچک می‌شود که نتیجه نهایی آن اضمحلال طبقه متوسط در ایران است.



فروپاشی طبقه متوسط

حجت‌الله میرزایی، «معاون اقتصادی» پیشین در «وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی» در مصاحبه‌ای با شرق، خبر از قرار گرفتن طبقه متوسط در معرض فروپاشی می‌دهد.
در همین رابطه حجت‌الله میرزایی، می‌گوید: «اگر جریان تولید صنعتی بنگاه‌های کلان بحرانی شود، به فروپاشی و اضمحلال طبقه متوسط می‌انجامد.»


استدلال

او اینگونه استدلال می‌کند که در معرض خطر قرار گرفتن بنگاه‌های بزرگ صنعتی، مشابه آنچه در وضعیت فعلی با آن مواجه هستند، منجر به بحران‌هایی خواهد شد که طبقه متوسط را به لحاظ اقتصادی و جامعه شناختی به نقطه‌ی فروپاشی می‌رساند.

معیارها

اقتصاددان‌ها ترجیح می‌دهند که دهک‌های درآمدی را معیار تقسیم بندی طبقاتی قرار دهند و جامعه‌شناسان اقشار یا گروه‌های اجتماعی را ملاک تقسیم‌بندی طبقات، در نظر می‌گیرند.
در هر دو رویکرد، در یک روند فروپاشی، طبقه متوسط به لحاظ درآمدی و شغلی در معرض نیستی قرار می‌گیرد. زیرا به تدریج داشته‌های مادی خود را از دست می‌دهد.


افت درآمد

براساس آمارهای بانک مرکزی طی ۱۰ سال گذشته، ۱۲ درصد از درآمد واقعی خانوارها کاسته شده است. به عبارت دیگر خانواده‌های ایرانی که در طبقه متوسط و پایین جامعه قرار دارند به همین میزان فقیرتر شده‌اند.


تسری بحران

هنگامی که بنگاه‌های بزرگ صنعتی با بحرن مواجه می‌شوند، منجر به ایجاد یک رکود بزرگ می‌شوند، زیرا بنگاه‌های کوچک صنعتی، پویایی خود را از آنها دریافت می‌کنند. افزون بر آن، بحران در بنگاه‌های بزرگ اقتصادی می‌تواند به فروپاشی طبقه متوسط نیز راه ببرد، زیرا حیات طبقه متوسط «به‌طور جدی به تولید صنعتی در سطح بنگاه‌های بزرگ وابسته است».
با در خطر قرار گرفتن بنگاه‌های بزرگ صنعتی، مشاغل مربوط به طبقه متوسط از بین می‌روند؛ «تکنیسین‌ها، مهندسان، مدیران میانی و به‌طوركلی همه کسانی که در ادبیات اقتصاد مارکسیستی به‌عنوان کارگران فکری شناخته می‌شوند، اصلی‌ترین بدنه کاری از طبقه متوسط این بنگاه‌ها را تشکیل می‌دهند.»
حجت‌الله میرزایی نتیجه می‌گیرد که قرار گرفتن در چنین وضعیتی می‌تواند «موجد نوعی ناامنی اجتماعی و سیاسی شود.»
آنچه حجت‌الله میرزایی به آن هشدار می‌دهد در حقیقت زمینه‌ای است که براثر تعطیلی گسترده‌ی صنایع کوچک و متوسط در کشور ایجاد شده است.


۹ هزار واحد غیر فعال

چندی پیش دلخوش، «سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی»، تایید کرد که «در حوزه‌های صنعت و کشاورزی طی سال‌های گذشته مشکلات عدیده‌ای وجود داشته است‌.» نتیجه این وضعیت بنا به گفته‌ی دلخوش، «حدود ٩ هزار واحد تولیدی بلاتکلیف» یا «حتی غیرفعال» در کشور می‌باشد که «نشان از وضعیت نامناسب تولید در کشور دارد‌.» [۹ هزار واحد تولیدی بلاتکلیف]
پیشتر در ۲۲ شهریور ۹۵، فارس از قول نماینده! قم در «مجلس» نوشته بود که بیش از ۶۰ درصد صنایع کشور تعطیل شده اند. [طبقه فرودستان و ولایت فقیه]

نظرات

پربیننده ترین

سرکوب و ادامه اعتراضات در هفته دوم مرداد

سخن روز: خامنه‌ای و روحانی؛ یأس و درماندگی به‌زبان معکوس