شیلات در کنترل مافیا

در میزگردی که در تسنیم برگزار ‌شد، طی یک کشاکش درونی نظام مشخص می‌شود که سیاست‌های سودجویانه چگونه صنعت شیلات کشور را به نابودی کشانده است.

میزگرد تسنیم

در میزگردی که تسنیم با حضور روح‌الله فرهی، «پیش‌کسوت مزرعه‌داری تولید ماهی قزل‌آلا و از مزرعه‌داران برجسته کشور»، قربانی، «دامپزشک و متخصص تکثیر و اصلاح ژنتیک ماهی قزل‌آلا» و رفیعی، «مدیر دپارتمان محیط زیست مرکز پژوهشی آرا» برگزار کرد، بخشی از فجایع صورت گرفته در خلافت اسلامی! در رابطه با صنعت پرورش ماهی رونمایی شد.

آلمان

در حالیکه آلمان با به کارگیری آخرین فن‌آوری‌ها در صنعت پرورش ماهی موفق به سرانه تولید ۶۰۰ تن به ازای ۱۵ لیتر آب شده است، اما در ایران شاهد آن هستیم که بسیاری از واحدهای قدیمی این صنعت، به دلایل گوناگون از جمله «آلوده شدن اکثر واحدهای پرورش ماهی قزل‌آلا به ویروس و به دلیل بهای تمام شده بسیار بالا یا ورشکسته شده‌اند یا در آستانه ورشکستگی قرار دارند.»

۶۰درصد تعطیل

از سال ۹۱ به بعد ۶۰ درصد بدنه صنعت شیلات از بین رفته است، و تولید ماهی از ۱۷۰ هزارتن به ۵۲ تن رسیده است.
در حالیکه شیلات نیز به مانند سایر نهادهای جمهوری اسلامی! در پی آمارسازی و موفق نمایی است، حاضران در میزگرد تسنیم اذعان کردند که «نگاه شیلات بیشتر برای ارائه آمار اشتغال است و هیچ سیاست‌گذاری برای بهره‌وری در تولید ندارد».

واردات تخم ماهی

از جمله مواردی که زمینه ساز نابودی صنعت شیلات در کشور شده است، واردات بی‌رویه و سودجویانه تخم ماهی است، امری که باعث شده است تا تولید داخلی در این زمینه بلااستفاده بماند.
حاضران در میزگرد تسنیم می‌گویند: «متاسفانه سود حاصل از واردات تخم ماهی حدود ۲۰۰ درصد است که سرمایه اولیه‌ای هم برای واردات آن نیاز نیست چرا که وارد‌کنندگان انحصاری آن با دریافت پیش‌پرداخت از خریداران به نوعی با سرمایه دیگران فعالیت می‌کنند.»
«در سال گذشته ۴۰۰ میلیون تخم ماهی وارد ایران شد و این به معنی نابودی تولید تخم ماهی ایرانی و به‌دست آمدن سود سرشار برای وارد‌کنندگان انحصاری تخم ماهی است چرا که نیاز کشور به این میزان تخم ماهی وارداتی نبوده است ضمن اینکه به‌دلیل وجود بیماری، غالب این تخمها و بچه ماهی‌های حاصل از آن از بین رفته و باعث ایجاد فاجعه می‌شود که بر همین اساس تولید تخم ماهی ایرانی هم شکست خورده و در حال نابودی کامل است.»
افزون بر«واردات قانونی ۴۰۰ میلیون تخم ماهی»، در داخل کشور نیز ۲۵۰ میلیون تخم ماهی تولید می‌شود که در مجموع رقم ۶۵۰ میلیون تخم ماهی را تشکیل می‌دهد. در حالیکه نیاز کشور ۸۰ هزار تن ماهی قزل‌آلا است در نتیجه به ۱۶۰ میلیون تخم ماهی احتیاج است. علت این واردات بی‌رویه و سودجویانه این است که «دو نفر از اعضای هیئت مدیره اتحادیه، خودشان وارد‌کننده رسمی تخم ماهی قزل آلا شده‌اند» و جالب توجه آنکه «اتحادیه سراسری ماهیان سردابی» در کنترل سازمان شیلات قرار دارد.

ردپای سپاه

یکی از عللی که در این میزگرد درباره تسلط مافیای ماهی در کشور ذکر می‌شود، سوابق دست‌اندرکاران فعلی شیلات است. در این میزگرد گفته می‌شود که کسانی در راس امور «آبزی‌پروری جدید» در دهه ۷۰ و سال‌های بعد از انقلاب ۵۷ قرار داشته‌اند که در «وزارت جهاد» دست‌اندرکار همین امور بوده‌اند و اکنون هم بر این صنعت مسلط هستند. به عبارت دیگر و به بیان صریح‌تر، جهاد سازندگی که شعبه‌ای از سپاه محسوب می‌شد و هدف از شکل‌گیری آن گسترش سیطره‌ی سپاه به مناطق روستایی کشور بود، بر صنعت شیلات کشور مسلط بود. این تسلط نه تنها در دوره‌ی اداره‌ی دولتی اقتصاد در دهه ۶۰ جریان داشت که در دهه ۷۰ که در ظاهر امر خصوصی سازی صورت گرفت، نیز ادامه یافت و به این کنترل خدشه‌ای وارد نشد و همان افراد به اسم بخش خصوصی بر اوضاع مسلط باقی ماندند.

نروژ

پیامد تسلط این مافیا بر صنعت شیلات کشور را می‌توان در مقایسه‌ای ساده بین وضعیت شیلات ایران با سایر کشورها به دست آورد. در حالیکه نروژ تنها سه مرکز تکثیر تخم ماهی دارد اما بزرگترین تولید کننده قزل‌آلای دنیا محسوب می‌شود. اما در ایران ۱۲۷ مرکز تکثیر تخم ماهی وجود دارد که«با سیاست‌های نامناسب شیلات هنوز به تکنولوژی، علم و مهارت اصلاح ژنتیک و به‌گزینی در رقابت با کشورهای پیشرفته در این صنعت دست پیدا» نکرده است و حتی کشور، «وارد‌کننده تخم ماهی از فرانسه، اسپانیا یا سایر کشورها» می‌باشد. [تسنیم ۱۹ مهر ۹۶]

نظرات

پربیننده ترین

سخن روز: خامنه‌ای و روحانی؛ یأس و درماندگی به‌زبان معکوس

قتل‌عام ۶۷ ـ فراتر از شقاوت ـ شماره ۳۰