سانسور در ایران و افزایش محبوبیت تلگرام

سانسور

با اوج گرفتن روزافزون کاربران تلگرام در کشور و  محبوبیت آن در بین کاربران ایرانی و ترس و نگرانی حکومت ولایت فقیه از عدم امکان حکومت به فیلتر و سانسور این شبکه اجتماعی، مدتی است که نظام جمهوری اسلامی! سعی می‌کند با ایجاد و ترویج شایعات اساسا بی‌اساس در بین مردم، این شبکه را ناامن جلوه دهد. بخش عمده‌ای از اطلاعات رسانه‌ای که باید علی‌القاعده در رسانه‌‌های کشور چاپ و منعکس شوند به دلیل اختناق و فضای سانسور توسط نظام مقدس! لاجرم سر از فضای مجازی درمی‌آورند. در این بین در ایران، بیشترین این اطلاعات در شبکه اجتماعی تلگرام تبادل می‌شود. طی دو سال اخیر حکومت بارها در ادعاهای جعلی از زبان مدیران تلگرام مدعی شده است که سرورهای تلگرام به ایران منتقل شده‌اند. این ادعای فریب، برای کاهش اعتماد مردم به این شبکه اجتماعی می‌باشد.

اظهارات مدیر تلگرام

اخیرا پاول دوروف مدیر تلگرام، علاوه بر رد ادعاهای پیشین سران حکومت ولایت فقیه توضیحاتی در این باره داده است: «ما از سرورهای توزیع‌شده خود، برای افزایش سرعت دانلود در مناطق بدون سانسور که در آنها آزادی بیان تضمین شده ‌است، استفاده می‌کنیم و حتی در آن مناطق نیز به آنها اعتماد نمی‌کنیم. اما وقتی تلگرام در مناطق دیگر به شدت محبوب می‌شود، فقط می‌توانیم روی CDN ها تکیه کنیم که با آنها از نقطه‌نظر فنی مانند سرویس‌دهنده‌های اینترنت (ISP) رفتار می‌کنیم که فقط داده‌های رمزنگاری شده‌ای را که قادر به کشف رمز آن نیستند، دریافت می‌کنند. به لطف این فناوری، سرعت دانلود عکس‌ها و فیلم‌هایی که به صورت عمومی منتشر می‌شوند، در مناطقی مانند ترکیه، اندونزی، عربستان سعودی، هند، ایران و عراق به مراتب افزایش می‌یابد، بدون اینکه کمترین خدشه‌ای به امنیت وارد شود.»

شبکه توزیع محتوا یا سی‌دی‌ان

سی‌دی‌ان چیست؟ به نوعی به مانند آینه‌ای از بعضی از اطلاعاتی است که روی سرورهای یک سایت یا پیام‌رسان نگهداری می‌شوند. به این معنی که یک فایل عکس یا ویدیو، علاوه بر سرور اصلی، روی سی‌دی‌ان‌هایی در نقاط مختلف جهان هم ذخیره می‌شود. وقتی کاربران بخواهند این فایل را دانلود کنند، مرورگر یا اپلیکیشن پیام‌رسان می‌تواند به جای سرور اصلی، فایل را از روی سی‌دی‌ان دریافت کند. این کار دو فایده دارد. اول این‌که میزان مصرف پهنای باند سرور و کشور پایین می‌آید و دوم، می‌تواند سرعت دریافت اطلاعات را برای کاربران افزایش دهد.

رفع و رجوع

حکومت ولایت فقیه که بعد از اظهارات شفاف مدیر تلگرام، ترفندهای خود را بر باد رفته می‌بیند لاجرم مجبور شده است، به رفع و رجوع موضوع بپردازد. ابوالحسن فیروزآبادی «دبیر شورای عالی فضای مجازی» در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان اینکه «با انتقال سرورهای تلگرام به ایران تقریبا همه کانال‌هایی که از داخل فعال می‌شوند، در سرور داخلی قرار می‌گیرند و مسیر ارتباطی آنها در داخل طی می‌شود» تن ندادن شرکت تلگرام به خواست‌های ولایت فقیه برای فروختن اطلاعات کاربرانش به این نظام را چنین واگویه کرد: «... در حال گفت‌وگو با تلگرام هستیم که مقررات جمهوری اسلامی را رعایت کند».

ادامه بحران

اما فیروز آبادی نتوانست نگرانی خود و بالطبع نظام را از افزایش  و گسترش کانال‌های تلگرامی که فغان را از نظام برآورده‌اند پنهان کند «حدود ۱۴ هزار کانال تلگرامی تاکنون ثبت شده‌اند و قرار است کانال‌هایی که عضو بالایی داشته و هنوز ثبت نشده‌اند، برحسب بالا بودن تعداد اعضاء در اولویت قرار گیرند و به آنها تذکر داده شود که مراجعه کرده و مدارک لازم را ارائه دهند.» پیشتر عبدالصمد خرم‌آبادی، «معاون دادستان کل»! در روز چهارشنبه ۴ مرداد ۹۶ در باب عدم توانایی فیلترینگ تلگرام توسط حکومت اعلام کرد: «در صورت عدم اجرای دستورهای قضایی در زمینه فضای مجازی و کانال‌های تلگرامی علیه وزیر ارتباطات اعلام جرم خواهد کرد.»

نظرات

پربیننده ترین

سخن روز: خامنه‌ای و روحانی؛ یأس و درماندگی به‌زبان معکوس

قتل‌عام ۶۷ ـ فراتر از شقاوت ـ شماره ۳۰