ماجرای نیمروز؛ مجاهدین خلق و نفرت جامعه از نظام

جشن منتقدان!

ایسنا در جمعه ۲۷ مرداد ۹۶ خبر برگزاری «یازدهمین جشن منتقدان و نویسندگان سینمای ایران» در روز پنجشنبه ۲۶ مرداد را منتشر کرد. این جشن! گفته و ناگفته هایی را از وضعیت نظام بروز داد. بخشی از ناگفته‌های این جشن! مربوط به فیلم «ماجرای نیمروز» بود. [ایسنا۲۷مرداد۹۶]

تلاش بیحاصل

حکومت ولایت فقیه پیشتر از این فیلم «ماجرای نمیروز» [ماجرای نیمروز؛ تاریخ به روایت «اطلاعات سپاه»] را در سی و پنجمین دوره «جشنواره فیلم فجر»، در ۹ رشته، نامزد دریافت جایزه سیمرغ بلورین کرد و در نهایت ۴ جایزه به این فیلم داد. فیلم «ماجرای نمیروز» به بررسی عملکرد مجاهدین خلق و رودررویی آنها با نظام مقدس! در مقطع ۳۰ خرداد ۶۰ تا ۱۹ بهمن همان سال، از عینک اطلاعات سپاه پاسداران می‌پردازد. خامنه‌ای در ۱ اسفند ۹۵ در دیدار با عوامل فیلم «ماجرای نیمروز» گفته بود: «این فیلم بسیار خوب بود. همه اجزاء فیلم عالی بود، کارگردانی عالی بود. بازی‌ها عالی، قصه عالی بود. فیلم خوش ساخت بود.». اما علیرغم تمامی تلاش خامنه‌ای و سپاهش [«ماجرای نیمروز» و شادی خامنه ای از دیدن صحنه های کشتار] برای موفق! نشان دادن این فیلم، در درون جناح‌‌‌های داخلی نظام، اعتراض عده کثیری را برانگیخت. [عصر ایران۱۴فروردین۹۶]

ولایت فقیه محبوب!

تلاشهای نظام ولایت فقیه برای مطرح نمودن این فیلم و استفاده ابزاری از آن، تنها به «جشنواره فیلم فجر» محدود نشد. اوضاع آشفته نظام می‌طلبید تا بیش از اینها این فیلم را موفق، مجاهدین خلق را «منفور» و ولایت فقیه را «محبوب» مردم ایران نشان دهد؛ سناریویی کامل از سوی اطلاعات سپاه پاسداران خامنه‌ای.

جوایز بیشتر!

اطلاعات سپاه این فیلم را به «یازدهمین جشن منتقدان و نویسندگان سینمای ایران» برد تا بر اعطاء جوایز بیشتر و محبوبیت! این فیلم استمرار بخشد، اما هر چه نظام مقدس! در این باره بیشتر تلاش می‌کند، بیشتر در گرداب انزجار فرو می‌رود.

 پیوند ماجرای نیمروز و حججی

یکی از ناگفته‌های این جشن! بارز شدن هر چه بیشتر پیوند عوامل فیلم «ماجرای نیمروز» با سپاه بود. محسن دارسنج که به او در بخش چهره‌پردازی برای «ماجرای نیمروز» جایزه داده شد،  جایزه‌اش را به حججی؛ پاسداری که به قتل مردم سوریه اشتغال داشت و در سوریه کشته شد، داد. رابطه‌یی تنی به نمایش درآمد، از حججی قاتل مردم سوریه و  برادران! سپاهی او در «ماجرای نیمروز» که هر دو در خدمت حفظ خامنه‌ای هستند.

۵ جایزه

ولایت فقیه به فیلم «ماجرای نیمروز» در این جشن! ۴ جایزه دیگر نیز داد تا  شاید تلاشی باشد که دردی از درهایش درمان کند. «هادی حجازی‌فر، «بهترین بازیگر» نقش مکمل، جایزه «بهترین طراحی صحنه و لباس» به بهزاد جعفری‌طادی،‌ دیپلم افتخار «بهترین تدوین»، به سجاد پهلوان‌زاده و «دیپلم افتخار بهترین کارگردانی» به محمد حسین مهدویان از عوامل سپاهی فیلم «ماجرای نیمروز» داده شد.»

اعتراض به سپاه و خامنه‌ای

اما حاتم‌بخشی جوايز به فیلم حکومتی و سپاه ساخته‌ی «ماجرای نیمروز»، اعتراض برخی را در این مراسم برانگیخت. در این مراسم محمد حسین مهدویان، کارگردان فیلم که برای گرفتن «جایزه» خود بر روی سن رفت، با صحنه اعتراض به سپاه و خامنه‌ای مواجه شد. جعفر پناهی؛ کارگردان، که قرار بود، این جایزه را بدهد، از دادن آن سر باز زد. پناهی  وقتی فهمید قرار است این فیلم که با بودجه سپاه ساخته شده جایزه بگیرد، از رفتن بر روی سن خودداری کرد و وقتی با اصرار گردانندگان این جشن! مواجه شد، لب به اعتراض علیه عوامل این جشن! و فیلم «ماجرای نیمروز» گشود. [رادیو زمانه۲۷ مرداد۹۶]
پناهی گفت: «ما مخالف این نیستیم که چه کسی فیلم بسازد یا نه. وقتی صحبت از ساخت فیلم‌های دولتی با بودجه‌های کلان دولتی و اختصاص چندین سالن سینمایی به آن است، حداقل چند سالن سینمایی نیز به ما بدهید.»

اعتراض میلانی

تهمینه میلانی دیگر اعتراض کننده به سیاستهای سپاه و خامنه‌ای به ساخت فیلم‌هایی مانند «ماجرای نیمروز» بود. [نیوزکو۲۷مرداد۹۶] میلانی با ابراز نارضایتی خود از توجه «انجمن منتقدان» به این فیلم، آنها را از دوست داشتن فیلم‌هایی شبیه «ماجرای نیمروز» بر حذر داشت و با دسته بندی سینما، به دو بخش دولتی و غیردولتی، سینمای دولتی را سینمایی شکست خورده دانست که نه منتقدان و نه مردم نباید به آن توجه کنند.

دو سوی یک جبهه

به نظر می‌رسد خامنه‌ای و سپاه در مرحله‌ای از ضعف و تنفر قرار گرفته‌اند که در درون نظام، آشکارا سیاست‌های آنها مورد اعتراض واقع می‌شود. در نقطه‌ی مقابل سپاه و خامنه‌ای، مجاهدین خلق قرار دارند که در این فیلم سوژه بحث قرار گرفته‌اند. وقتی در یک جبهه، یک سوی آن، مورد تنفر و اعتراض قرار می‌گیرد، لاجرم باید محبوبیت طرف مقابل آن جبهه در جامعه را نتیجه گرفت. طرف دیگر این جبهه مجاهدین خلق هستند.

نظرات

پربیننده ترین

سرکوب و ادامه اعتراضات در هفته دوم مرداد

سخن روز: خامنه‌ای و روحانی؛ یأس و درماندگی به‌زبان معکوس