فقر؛ علت ۵۳ درصد ترک تحصیل کودکان در ایران

بر روی کاغذ
براساس اصل ۳۰ قانون اساسی ولایت فقیه «دولت موظف است وسایل آموزش و پرورش رایگان را برای همه ملت تا پایان دوره متوسطه فراهم سازد و وسایل تحصیلات عالی را تا سر حد خودکفایی کشور به طور رایگان گسترش دهد». همچنین ماده ۲۸ کنوانسیون حقوق کودکان سازمان ملل، که سال ۱۳۷۰ به امضای ایران رسید، برخورداری از آموزش و پرورش را حق تمامی کودکان زیر ۱۸ سال ذکر کرده است.

واقعیت
 علی باقر زاده، «رئیس سازمان نهضت سوادآموزی»، چند ماه پیش، آمار قابل توجه‌ای از میزان بیسوادان کشور ارائه کرده بود. بر اساس نظر باقرزاده «۷میلیون و ۵۰۰ هزار نفر بیسواد بالای ۱۵ سال داریم.» [فارس ۴دی۹۵]

بیسواد مطلق
حال باقرزاده در ۲ مرداد ۹۶ از آمار و علل رشد بیسوادی در کشور با «ایسنا»، سخن گفته است. باقرزاده در آمار منتشره جدید خود چنین می‌گوید: «اکنون آمار بیسوادان زیر ۵۰ سال ما ۲ میلیون و ۶۹۰ هزار نفر است» و «درمجموع پنج درصد بیسواد مطلق در جامعه داریم.» بر اساس این آمار ۴ میلیون نفر از جمعیت حدود ۸۰ میلیونی کشور، در بیسوادی مطلق به سر می‌برند.

فقر
باقرزاده می‌افزاید: «مطالعه‌ای بر روی جمعیت کلاس اول، دوم و سوم که ترک تحصیل کرده بودند داشتیم و ۵۳ درصد علت اصلی ترک تحصیل را فقر اعلام کرده‌اند. ۳۵ درصد به علل فرهنگی و اجتماعی و ۱۲ درصد به علت نبود امکانات آموزش‌وپرورش ترک تحصیل‌کرده بودند.»
باقرزاده ادامه می دهد: «۹۸ درصد کودکان ۶ تا ۱۱ سال وارد مدارس ابتدایی می‌شوند و عمدتاً در بزرگسالان بالای ۱۰ سال مشکلاتی داریم زیرا این گروه دیگر فرصت مدرسه رفتن را از دست داده‌اند.»
باقرزاده به آمار دانش‌آموزان ترک تحصیل کرده در ایران اشاره‌‌ای نمی‌کند. آمارها در این مورد حاکی از وجود سه میلیون و ۲۰۰ هزار کودک ترک تحصیل کرده در کشور است. [ایسنا۲۲ خرداد ۹۶]
با توجه به آنچه که باقر زاده می‌گوید بازماندگی کودکان از تحصیل، ناشی از فقر بوده است. امری که در قدم بعد این کودکان را در جرگه کودکان کار قرار می‌دهد.
«آمار‌ رسمی» حکومت، تعداد کودکان کار را ۲ میلیون و آمارهای غیر رسمی هفت میلیون نفر اعلام کرده است. [ایسنا۲۲ خرداد ۹۶]

رابطه آموزش و فقر
باقر زاده در ادامه اظهارات خود می‌افزاید: «مطالعات ما ثابت می‌کند که آموزش جزو لاینفک پروژه های فقرزدایی است». اما نگاهی به وضعیت فقر، بیکاری، تورم و آمار جدید آن از زبان  علی لاریجانی، حرف دیگری می‌گوید.

لاریجانی
لاریجانی رئیس مجلس! حکومت ولایت فقیه روز سه‌شنبه ۳مرداد طی سخنانی که در فارس، خبرگزاری سپاه پاسداران انعکاس یافت، به وضعیت وخیم اقتصادی اذعان و گفت:‌ «در آزادی اقتصادی در منطقه از بین ۲۲کشور رتبه ۲۲ و در جهان رتبه ۱۷۴ را داریم و در نرخ بیکاری هم در منطقه از بین ۱۰کشور رتبه ۹ و در جهان رتبه ۹۰ را داریم».
لاریجانی افزود: «در نرخ تورم در منطقه از بین ۲۴کشور دارای رتبه ۱۹ هستیم و در جهان از بین ۱۸۹کشور دارای رتبه ۱۵۸ هستیم». با آماری که لاریجانی اعلام می‌کند چشم‌اندازی برای بهبود وضعیت اقتصاد و کاهش فقر، که در گام بعد، بهبود وضعیت آموزش و عدم بیسوادی را به دنبال خواهد داشت، ممکن نیست.

بن بست
انگشت اشاره به سوی هر موضوعی در نظام ولایت فقیه دراز می‌شود، بن بست نظام پیش و بیش از هر چیز خودنمایی می‌کند. این امر تصادفی نیست. این امر دلیل بر ناکارآمدی حکومتی است که ثروت هنگفت کشور را در ۴ دهه  خرج مطامع خود در کشورهای دیگر کرده و سهم مردم از منابع و ثروتهای کشور، فقر، درد، بیکاری، اختلاس، فروش اعضای بدن، اعتیاد، کارتن خوابی، کودکان کار و کلکسیونی تلخ از این دردهاست که فقط با تغییر نوع حکومت می‌توان پایانی بر آن متصور بود.

نظرات

پربیننده ترین

گرانی سازمان داده شده حکومتی در ایران

روستاها؛ رها شده در بیداد فقر!

قتل‌عام ۶۷ ـ خمینی و قتل‌عام یک میلیون نفر... ـ شماره 11