پیوند برنامه اتمی و موشکی خامنه‌ای


روح برجام
براساس آنچه رادیو فردا در ۱ اردیبهشت ۹۶ از دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا منتشر کرد، او گفته بود: «می‌توانم به شما بگویم که آنها (نظام ایران) مطابق روح توافق (هسته ای) عمل نمی‌کنند. ما با دقت بسیار آن را مورد بررسی قرار خواهیم داد و در آینده نه چندان دور در خصوص آن با شما صحبت خواهیم کرد.» [به عنوان نمونه: پایان نرمش های قهرمانانه] منظور ترامپ از روح برجام چه بود؟
بسیاری از ناظران بر این باور بودند که پروژه موشکی ولایت فقیه که با جدیت توسط سپاه دنبال می‌شود، همان نقض روح برجام است که ترامپ به آن اشاره کرده بود. تصویب تحریم های جدید در سنای آمریکا در ۲۵ خرداد تاکیدی بود بر همین نظریه؛ این تحریم ها در برگیرنده تحریم‌های موشک بالستیک، تحریم‌های جدید تروریسم، اجرای تحریم تسلیحاتی، تحریم ناقضان حقوق بشر بود.
نیمه ۸۲
خامنه ای در نیمه سال ۸۲ در جلسه ای که همه مسئولان نظام در آن حاضر بودند، هشدار داد هرگونه عقب نشینی در برابر آمریکا زمینه ساز عقب نشینی های بعدی خواهد بود، خامنه ای سپس تصریح کرده بود که تنها زمانی ما را رها می‌کنند که دیگر نباشیم.
در میان تحریم های اعلام شده به نظر می‌رسد که موضوع موشک های بالستیک نظام از فوریت بیشتری در خطر آفرینی برخوردار باشد. بعد از برجام، نظام به دفعات بر روی قدرت موشکی خود پافشاری کرد، شهرهای موشکی سپاه از رسانه ملی! به نمایش درآمد، و بعد از ۱۷ خرداد نیز به بهانه سرکوب تکفیری ها، سپاه به سمت سوریه موشک پرتاب کرد، علم الهدی نیز در نماز جمعه «روز قدس»! در مشهد، عربستان را تهدید به نابودی با موشک کرد؛ «اگر این موشک از دل خلیج‌فارس به سمت ریاض روانه شود، تبار ناپاک آل سعود را از صفحه اسلام پاک خواهد کرد.»
زمینه سازی
اخیرا هیل نشریه کنگره آمریکا طی مقاله‌یی این چالش را در میان گذاشته است که آیا نظام زمینه سازی لازم برای تهیه تسلیحات اتمی را انجام می‌دهد؟ برای کسانی که با روحیه ای خوش بینانه مذاکرات منتهی به برجام را دنبال کرده بودند شاید این پرسش محلی از اعراب نداشته باشد زیرا موضوع هسته ای نظام را تمام شده می‌دانند اما برای دسته دیگر که موضوع برجام را در بستری سیاسی – استراتژیک بررسی می‌کنند، توافق اتمی تنها می‌تواند یک پدید موقت و البته به سرعت قابل بازگشت باشد. از اینرو این دسته تحرکات موشکی نظام را با دقت و نگرانی بیشتر دنبال می‌کنند.
حمایت از تروریسم
هیل استدلال می‌کند با وجود پایبندی نظام به برجام اما در زمینه تروریسم و حمایت از بشار اسد، در رفتار نظام تغییری مشاهده نمی‌شود. هیل در ادامه می‌افزاید که نشانی از آن نیست که نظام ایران بخواهد در درازمدت از برنامه اتمی دست بردارد و شواهد حکایت از آن دارد که نظام به دنبال توسعه تسلیحات اتمی است.
سانتریفوژها
پیشتر در گزارشی «به شدت معتبر از موسسه بین المللی علوم» به اظهارات اکبر صالحی «مدیر سازمان اتمی» جمهوری اسلامی! اشاره شده بود که گفته بود نظام «این ظرفیت را دارد که تولید انبوه را در زمینه سانتریفوژهای پیشرفته در صورت تصمیم در مدت کوتاهی شروع کند.»
«تولید انبوه سانتریفوژهای پیشرفته در صورتی که اجرا شوند به نظام ایران همان برتری را می‌دهند که برای کوتاه کردن فاصله تا تسلیحاتی شدن برنامه اتمی مورد نیاز است.»
برنامه موشکی
توسعه برنامه موشکی بالستیک نظام می‌تواند مقدمه ای برای رسیدن به تسلیحات اتمی محسوب شود به خصوص آنکه ابعاد فعالیت های اتمی و موشکی نظام تا حدود زیادی پنهان مانده است، به خصوص هنگامی این نظریه تقویت می‌شود که اتکای خاص نظام به توان موشکی اش را در نظر داشته باشیم. احمد نقیب زاده در مصاحبه با روزنامه شرق که ۳۱ خرداد ۹۶ منتشر شد گفته بود که در جنگ احتمالی با عربستان، نظام از توان موشکی اش استفاده خواهد کرد.
پیوند
به نظر می‌رسد یک هماهنگی و پیوستگی ارگانیک میان برنامه اتمی و موشکی نظام وجود دارد. نظام به ظاهر برنامه ساخت بمب اتمی را با پذیرش برجام به کنار گذاشت اما شاید این یک تاکتیک بوده باشد تا بتواند برنامه موشکی خود را بدون آسیب دیدن ادامه دهد و نیمی از راه تبدیل شدن به یک قدرت اتمی را با به دست آوردن موشک های دوربرد بپیماید.
بی دلیل نیست که جناح های مختلف ولایت فقیه از تحریم های جدید سنا تا این میزان به خشم آمده اند. تحریم هایی که در کانون خود سپاه را هدف قرار می‌دهد.

نظرات

پربیننده ترین

سخن روز: خامنه‌ای و روحانی؛ یأس و درماندگی به‌زبان معکوس

قتل‌عام ۶۷ ـ فراتر از شقاوت ـ شماره ۳۰