ابرچالش آب؛ ۱۲ استان خشک شده و ۵۰ میلیون مهاجر

بنا به پیش‌بینی‌ها ۱۲ استان ایران ظرف ۵۰ سال آینده تمام سفره‌های زیرزمینی‌شان را از دست می‌دهند امری که منجر به مهاجرت ۵۰ میلیون نفر خواهد شد.
ابرچالش آب بیش از آنکه برای خیلی‌ها در داخل ایران شناخته شده باشد، برای بسیاری دیگر تبدیل به عامل دگرگون کننده و در حقیقت ویران کننده‌ی زندگی‌ها شده است.

۳ برابر ظرفیت

براساس عدم مدیریت صحیح، سیاست‌گذاری‌های اشتباه و البته مهمتر از آن پروژه‌های غیر علمی و مبتنی بر منافع نهادهای قدرت در ایران، تا میزان زیادی ذخایر آبی کشور از میان رفته است. اکنون «ایران ٣ برابر ظرفیت اکولوژیستی خود آب مصرف می‌کند.» و گویا «وزارت نیرو» تصمیم گرفته است که به نحوی با این ابرچالش مقابله کند. براساس آنچه در طرح «وزارت نیرو» آمده است «میزان مصرف آب در حوزه کشاورزی باید از ٩٠‌میلیارد مترمکعب به ٥٥‌میلیارد و آب شرب از ٨‌میلیارد به ٦‌میلیارد مترمکعب کاهش یابد.»

پیامدها

هرچند نتیجه این نحوه از صرفه‌جویی می‌تواند موجب نابودی بخش‌های بیشتری از کشاورزی کشور بشود که پیامدهای اجتماعی و سیاسی خود را در پی خواهد داشت؛ از جمله ایجاد مهاجرت‌های جدید و افزایش حاشیه‌نشین‌ها.
یکی از کارشناسان منابع آبی «وزارت نیرو» گفت که «به‌دلیل مفت‌بودن آب در ایران، رویه تولیدات کشاورزی در کشور ما به سمت تولید ارزان‌ترین و پرآب‌بر‌ترین محصولات حرکت کرده و البته این محصولات بیشترین سهم صادرات را نیز به خود اختصاص داده است.»
به این ترتیب به نظر می‌رسد مانند سایر عرصه‌ها، نظام ولایت فقیه با ورود به مقابله و حل یک مشکل، موضوعات و مشکلات بیشتری ایجاد خواهد کرد.

خشک شدن کامل

در مورد بحران آب در ایران، نیویورک تایمز نوشت که «۱۲ استان از ۳۱ استان ایران طی ۵۰‌سال آینده با خشک شدن کامل سفره‌های زیرزمینی آب خود مواجه خواهند شد.»
نیویورک تایمز افزود: «نیجریه، سوریه، سومالی و حالا ایران در هر کدام از این کشورها به ‌انحای مختلف بروز بحران آب موجب بروز مجموعه‌ای از ناآرامی‌های اجتماعی، مهاجرت گسترده، آشوب و حتی جنگ شده است.»
نیویورک تایمز در ادامه می‌نویسد: «کمبود آب می‌تواند موجب اعتراضات خیابانی شود.» «کمبود آب همچنین می‌تواند موجب مهاجرت‌های گسترده از مناطق حاشیه‌ای به شهرهای پرجمعیت شود.»
نیویورک تایمز تصریح می‌کند: «ایران جدیدترین نمونه از کشورهایی است که در آن وقوع بحران آب منجر به نارضایتی عمومی شده است. این، به‌ویژه در شهرهای کوچک این کشور مصداق بیشتری دارد. مزارع خشک و دریاچه‌ها به شوره‌زار تبدیل شده ‌است. میلیون‌ها نفر به مراکز استان‌ها و شهرهای بزرگ مهاجرت کرده‌اند و بیکاری منجر به افزایش نارضایتی میان جوانان شده است. تقریبا ١٤‌سال است که ایران با خشکسالی مواجه است.»

۵۰ میلیون مهاجر

سپس عبارتی از عیسی کلانتری نقل می‌شود که زمانی گفته بود: «کمبود آب در صورتی که مدیریت نشود، موجب خواهد شد که ٥٠‌میلیون نفر از جمعیت ایران ناگزیر به ترک این کشور شوند.»

خودکفایی!

یکی از سیاست‌های نظام ولایت فقیه پس از تسلط بر کشور، آنگونه که ادعا می‌کرد، «خودکفایی در تولید مواد غذایی» بود. کاوه مدنی، کارشناس آب در این رابطه تصریح کرد که «این هدف‌گذاری بدان معناست که دولت کشاورزان را تشویق می‌کند تا محصولات نیازمند آب نظیر گندم را در سراسر کشور کشت کنند.» نتیجه آن بود که «به‌گفته کلودیا سادوف، متخصص آب در بانک جهانی، ٢٥‌درصد از کل آبی که از آبخوان‌ها، رودخانه‌ها و دریاچه‌ها خارج شده از مقدار آبی که (توسط طبیعت) مجددا قابل ‌بازگشت به این منابع است، فراتر رفته است.» نرخ خالی شدن سفره‌های آب زیرزمینی ایران امروز بین سریع‌ترین نرخ‌ها در جهان قرار دارد» [شهروند ۱ بهمن ۹۶]

خودکفایی گندم!

و همه این‌ها در حالی بود که حسن قاضی‌زاده هاشمی، «وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی» در یک کشمکش جناحی افشا کرد که «دولت سالانه ١٥ هزار میلیارد تومان برای گندم پرداخت می‌کند که هشت هزار میلیارد آن تقریبا می‌شود گفت فقط برای این است که بگوییم ما خودکفا هستیم. چون همان مقدار گندم را به قیمت هشت هزار میلیارد کمتر می‌شود وارد کرد.» «و تازه گندمی که بخشی از آن نیاز نیست و خوراک دام می‌شود و تبدیل به نان نمی‌شود». [فروپاشی جامعه روستایی در ایران]


در همین زمینه:

مارادرکانال خروش خوزستان دنبال کنید

نظرات

پربیننده ترین

سخن روز: خامنه‌ای و روحانی؛ یأس و درماندگی به‌زبان معکوس

قتل‌عام ۶۷ ـ فراتر از شقاوت ـ شماره ۳۰